Στόχοι


         Πολλές φορές οι γονείς έχουν μεγαλεπήβολους στόχους για τα παιδιά τους, όπως επαγγελματική καριέρα, υποτροφία κλπ. Αυτοί οι στόχοι χαρακτηρίζονται ως στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε βάθος χρόνου, στο μακρινό μέλλον. Τα παιδιά στο παρών, αθλούνται για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Θέλουν να είναι δραστήρια, ενεργά, να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, να βρίσκονται με φίλους τους, να γνωρίζουν καινούργιους και το κυριότερο για να διασκεδάζουν.

          Οι γονείς οφείλουν να βοηθούν το παιδί προς αυτή την κατεύθυνση και να του προβάλλουν την αγάπη για το παιχνίδι πάνω απ’ όλα. Για πολλά παιδιά που αρχίζουν το άθλημα, οι νίκες, η κατάταξη, η βαθμολογία, δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά τους. Ίσως ένα κομμάτι πίτσα μετά την προπόνηση με τους συναθλητές τους είναι αυτό που περίμεναν περισσότερο. Ή ένα ταξίδι με τους γονείς τους για κάποιο τουρνουά, ή ένα παιχνίδι μεταξύ τους.

         

         

Ένας στόχος μακράς διάρκειας μπορεί να είναι η ενασχόληση με το άθλημα, προσδοκώντας την χαρά της δράσης, της άθλησης και της ενεργητικότητας που θα έχεις, σε όλη την διάρκεια της ζωής σου. Πρέπει να μη πιέζουμε τα παιδιά για αποτελέσματα αλλά να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που κάνει κάποιο παιδί. Οι τρεις κορυφαίοι λόγοι που τα παιδιά παρατάνε τα σπορ είναι:

*Δεν έχει πλάκα άλλο πια

*Γονική πίεση για αποτελέσματα

*Ανεκπλήρωτες επιθυμίες του προπονητή.

    Οι γονείς πρέπει να αφήσουν τα παιδιά να μείνουν παιδιά. Πρέπει να τους παρέχουν τις ευκαιρίες και την δυνατότητα να βρίσκονται με άλλα παιδιά και φίλους τους. Να τους δίνουν χώρο να παίζουν αυθόρμητα, να πειραματίζονται και να παίρνουν ρίσκα. Να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για να μαθαίνουν νέες δυνατότητες και να δοκιμάζουν νέα χτυπήματα. Να γίνει το γήπεδο, ο παράδεισος που θα καταφεύγουν από τον αυστηρά δομημένο, γεμάτο κανόνες, κόσμο που ζουν και να μάθουν να παίζουν, να κινούνται και να δημιουργούν.

         Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αναπτύσσουν προσωπικό κίνητρο και αγάπη για το παιχνίδι όταν τους δίνεται η ευκαιρία για να κινηθούν σε ένα μη δομημένο τρόπο παιχνιδιού. Πιο ελεύθερο. Όταν πάρουμε τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους και υποδείξουμε –αντί αυτών- τι κίνητρο χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος, τότε καταστρέφουμε το περιβάλλον τους.